söndag 1 januari 2012

Nu skriver vi 2012

Så har vi då bytt till 2012.
Förra året, vid den här tiden, var jag rätt less på på 2010 och kunde bara andas in att det sk. skitåret äntligen var slut och att inget mer hann hända innan nyårsnatten.

Att reflektera över det gångna året är vad jag brukar göra så här årets första dag.
En dag som hittills varit lugn, skön, lat, en dag i att bara vara i.

När jag tittar på världen och vad som hänt i stort och i smått så är den 22 juli ett datum som föralltid kommer att vara inmejslat i mig.
När vidden av vad A.B-B åstadkommit, i både Oslo med bomben, men framförallt på Utöya, där 69 människor, mest barn och ungdomar, avrättades.. tog mitt syre slut, tårarna inte ville sluta att rinna.
Hur jag lokaliserade mina älskade ungar, bara för att få höra deras röster.. båda trygga och vid liv..
För mig personligen var det en upprepning av känslan från 11 september 2011. Vetskapen att världen aldrig mer skulle bli sig lik, igen...
Jag vet exakt var jag var och vad jag gjorde vid båda tillfällena jag fick höra vad som skett.


Jasmin-revolutionen I Tunisien hade börjat i mitten av december 2010 med att M. Bouaziz tagit livet av sig och världen fick veta varför. I början av 2011 tvingades Ben Ali att avgå och lämna Tunisien.


Den Arabiska våren fortsatte med demonstrationer på Tharirtorget i Kairo, Egypten, och vem av oss trodde verkligen i hjärtat att Mubarak skulle avgå? 
Inte jag.
Men det gjorde han. Nu ska han ställas inför rätta.


Demonstrationerna fortsatte in i Libyen. Ett inbördeskrig utbröt. Gaddafi är död och hans terrorvälde borta.


I bland annat Bahrain, Syrien, Jemen, Jordanien, Oman, Saudiarabien, Sudan och Algeriet har demonstrationer och förändringar skett under det gångna året. De har lång väg att gå för att bli de demokratier som de så gärna vill bli. Nu är det upp till oss att stödja dem i det de vill, inte alltid det vi vill.


Jordbävningen och tsunamin i Japan som visade på hur skört allt var och är. 
Fukushima blev en ort som låg i allas munnar. Ett kärnkraftverk som spred radioaktivt stoff över världen. Hur mycket strålning hade spritt sig? Hur mycket skulle detta påverka påverka Japan och för hur länge? Hur mycket skulle detta påverka världen och för hur länge? Idag känns det som om vårt minne är kort i vad som gäller det.
Usama Bin Laden är död. Jag tror att vi är många som är lite oroliga över vad som kommer att komma ur den avrättningen. Jag hade hellre sett att både Bin Laden och Gaddafi fått ställas inför rätta än hur det blev. Nu finns martyrskapet hängande över deras huvuden.


Kim Jong Il, Nord Koreas diktator avlider i slutet av året. Makabra sorgescener sprids över världen. Är han verkligen så sörjd av sitt eget folk? Jag betvivlar men vem är jag att döma där.


Johan Persson, Martin Shibbye samt Dawit Isaak är tre svenska journalister som under 2011 suttit fängslade i Eritrea samt Etiopien och sitter kvar där när vi skriver 1 januari 2012.
Dawit Isaak har varit arresterad sedan den 23 september 2001.
Johan Persson och Martin Shibbye sedan den 3 juli 2011.
Det är inte ok, enl. mitt ringa förmenande.
Jag hoppas att när jag skriver 1 januari 2013 att jag då kan skriva att de släppts under det gångna året.


Sedan har allt runt eurons kriser hit och dit men mest i Grekland varit på tapeten under året. PIGS blev en förkortning som kastades runt överallt.
(PIGS = Portugal, Irland, Spanien, Grekland.)
Det var länderna som inte skötte sig i valutasamarbetet.
Men vem kunde väl tro att så många länder med sina skilda kulturer skulle kunna ha samma valuta utan begränsningar och att det skulle gå bra utan att man stipulerat krav och konsekvenser?
Jag tror på euron som en gemensam valuta på sikt, men som den är uppbyggt just nu, gör jag det inte.


I reflektionstid så inser jag att världen har blivit av med många gubbar med makt. Berlusconi, Mubarak, Kim Jong Il, Gaddafi, Bin Laden m.fl
Andra, likt Putin sitter kvar.


I det närmare perspektivet har en man påverkat mig mer än jag faktiskt trodde. En man som jag såg som en pajas som gärna tog strider för stridernas skull inte för dess innehåll. Jag viftar vit flagg. Fanns mer bakom den fasaden än jag kunnat ana. Han som skrev en bok, tillsammans med Markus Lutteman, som under året virvlade upp en massa damm i idrottsrörelsen var Patrik Sjöberg med sin bok "Det du inte såg". 


Stark skrivet av Patrik.


Själv har jag haft fullt upp med skrivande, politik och samhällsengagemang.
New Renaissance är i sitt vardande och det är spännande att vara med i att bygga en ny organisation som så fundamentalt bottnar i människorätt. Alla människors lika värde. 
*För varenda unge*- kommer att vara ledorden för mig även för 2012. 


Barnkonventionen SKA bli svensk lag. 


B lever och arbetar i Västerbottens residensstad. Var hos henne en vecka i höst. Skönt att få vara där och hon fick vara den som styrde och visade upp det hon ville. Stolt över dig mitt hjärta! Du kan allt du vill.


L, lilla gumman, som sadlar om helt. Studenten i juni och nu tillbaka på skolbänken för att läsa till USK.a.
Världen är din. Go and get it! 
Du har mer än bevisat att du kan. Så stolt över dig!


Hjärtat svämmar över när det kommer till Er två..


G.B -Dito!


Mina närmaste.. Ni vet vad Ni betyder. Skulle ALDRIG vilja vara utan Er.


Så, nu är det 2012.
Jag önskar Er alla det bästa av år med Tomas Tranströmers ord:
"Två sanningar närmar sig varann, en kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv."
Låt oss leva sanna mot varandra och mot oss själva.
Att se varandra och låta varandra leva utefter våra egna tankar, mål och önskningar.
Må Bäst


4 kommentarer:

 1. Det var en bra krönika över det år som varit och det som skall komma. Vill man någonting får man allt bra se till att det blir på det viset, ingen annan kommer att göra det. Det kanske låter lite cyniskt med en sådan syn på tillvaron och över mänskligheten. Men det är tyvärr så vårt samhälle har blivit, åtminstone ur min synvinkel. Men vi kan förändra om vi på allvar vill det, det är även vad vi kommer att uppnå, en förändring.

  SvaraRadera
 2. Tack Jens.
  Känner igen din point of view..
  Bara att sätta f*n i båten, ner i vattnet och börja ro .. och vara en doer!

  Syns på barrikaderna och däremellan!
  :)
  /M

  SvaraRadera
 3. Ja det är ett händelserikt år du sammanfattar. För mig är nog den arabiska våren det som betytt mest. Alla tidigare revolutioner har varit blodiga. Tänk att människor bara kan ställa sig på gatan och säga att det räcker och att det kan ta skruv. Ingen diktator sitter längre riktigt lika säkert.
  Spännande det låter med New Rennaissance. Vad är det för något?
  kram
  Helena

  SvaraRadera
 4. Helena: New Renaissance är ett nätverk som är sprungen ur Svart Måndag. Mandatet är utvidgat så att det inte "bara" ska handla om "FRA, "SOPA" m.m utan att även en att en sådan som jag har en plattform med mina barnrättsfrågor, HBT-frågor och "våld i nära relationer".
  Är du intresserad att ingå, hör av dig antingen till mig eller till Amanda.
  Tror att du vore en resurs som heter duga där..

  KRAM/Maria

  SvaraRadera