söndag 6 maj 2012

Att tiga är INTE guld!

Idag skriver jag, tillsammans med Jens Odsvall för människorättsnätverket New Renaissance, en debattartikel på SVT-debatt.se . Artikeln går att hitta på följande länk:
Den handlar bland annat om en svensk medborgare sitter fängslad i Bahrain. 
Muhammad Habib AlMuqdad, som den svenske medborgaren heter, dömdes först till livstid men efter överklagande blev domen 20 års fängelse.
New Renaissance kunde redan i höstas, tack vare utsmugglade filmer, påvisa att han blivit torterad i fängelset. Filmer som idag är borttagna från SVT-debatts sida av upphovsrättsliga skäl. Dock finns artiklar kvar på SVT-debatts sida om det hela.
Inte med ett ord har vår utrikesminister nämnt honom.

11 april  i år blev den svenska studenten Anna Hagberg gripen i Bahrain. 
Hon hade twittrat och lagt upp filmer men också bilder i samband med att det blev känt att F1-loppet den 22 april skulle gå av stapeln trots allt. Hon har också twittrat om situationen för gemene man i Bahrain. 
Vilket inte är eller har varit till regimens fördel. Sedermera blev hon deporterad från Bahrain den 12/4. 
Du kan läsa hennes egna ord om vad som hänt på länken:
http://storify.com/WLEXT/swedish-activist-annahagberg-s-full-account-of-get
Vad gäller båda de fallen har utrikesministern och UD varit otroligt tysta.

Jag är, som de flesta runt mig vet, en nyhets-junkie och hade jag inte varit på twitter hade jag troligen missat Annas historia totalt.

Att utrikesministern tar ställning för Julia Tymosjenko, Ukrainas tidigare premiärminister som numera sitter fängslad i Urkaina är ack så viktigt.
Efter att bland annat DN publicerat artikel med bild på Julia Tympsjenko där hon uppvisar blåmärken efter att, enligt hennes egen utsago, ha blivit misshandlad i fängelset kallade utrikesministern upp Ukrainas ambassadör och önskade en förklaring.

foto från DN den 29/4 2012

Hon avtjänar ett sju-årigt fängelsestraff men eftersom hon har hungerstrejkat och p.g.a hennes hälsotillstånd har överklagandet och den nya rättegången skjutits upp till 21 maj i år.

Vi har ett flertal svenska medborgare som sitter fängslade i andra länder.
De mest kända torde vara Dawit Isaak, Johan Persson och Martin Schibbye. Tre svenska journalister.
Eftersom världen uppmärksammade den internationella pressfrihets-dagen den 3/5 känns det extra viktigt att belysa att dom, fortfarande, sitter fängslade.
Dawit Isaak utan att ha fått sin sak prövad i domstol.
Han har suttit fängslad i över tio år.

Det jag, Jens och alla andra i New Renaissance, vill få fram är att det är lika viktigt att ta ställning för de fängslade svenskarna och i Annas fall att hon greps och deporterades som för en fängslad ex.premiärminister i Ukrainskt fängelse.

Sedan kan man alltid missförstå och misstolka vad och hur jag skriver. Det beror på HUR man vill läsa det som står skrivet i artikeln.
Det finns gott om "troll" ute på nätet.
Men hellre att vi pratar om det och att vi inte glömmer bort alla dom som sitter fängslade av politiska skäl, för att dom vill ha demokrati, fri- och rättigheter, för att dom inte tiger still.
Att tiga i detta är inte guld utan kan till syvende sist innebära döden för bland andra Muhammad Habib AlMuqdad.

Så låt oss prata om det!


Träffsäkert av Kaaziel

Ha det!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar